Anul 2005 a insemnat, pentru Ontario, un procent de 53,6% din totalul noilor rezidenti canadieni (262.200 de persoane). In 2006, Canada a primit 251.700 de imigranti, dintre care 125.900 s-au stabilit in provincia Ontario. Desi e clar ca interesul pentru Ontario e in continuare crescut, guvernul acestei provincii a lansat, de cateva luni, un proiect pilot menit sa-i atraga pe imigranti. Paradoxal, proiectul se adreseaza, in principal, angajatorilor.
The Ontario Pilot Provincial Nominee Program (Pilot PNP) a fost initiat pentru a crea locuri de munca si pentru a le pastra pe cele prezente, dar si pentru a contribui la dezvoltarea economica a provinciei Ontario, atragand imigranti calificati in domenii in care este nevoie de forta de munca. Fiind un program care nu se adreseaza direct candidatior la imigrare, un aplicant nu poate prezenta o cerere decat daca a facut obiectul unei preselectii a viitorului angajator si acesta din urma i-a remis toate actele. Pe baza acestora, Ministerul federal al Imigrarii va acorda viza, care va conduce la obtinerea rezidentei permanente.
Este permis angajatorilor sa recruteze straini care se afla in exteriorul teritoriului canadian sau care se afla deja aici, in calitate de rezidenti temporari pe baza unui permis de munca, de studii sau a unei vize de turist. Conditia de baza este ca ei sa se incadreze din punct de vedere al profilului profesional in lista celor 20 de profesii pe care guvernul provinciei Ontario le considera in deficit de specialisti: dulgheri, electricieni industriali, farmacisti, asistenti medicali, zidari, medici, asistenti de laborator, cercetatori stiintifici, profesori universitari etc.
Conditiile pe care un angajator trebuie sa le indeplineasca pentru a fi admisibil in The Ontario Pilot Provincial Nominee Program se pot rezuma astfel:
– locurile de munca oferite trebuie sa fie cu norma intreaga (minimum 1.950 de ore remunerate timp de 12 luni) si pe durata nedeterminata, iar activitatea trebuie sa se desfasoare in sediul institutiei respective (in Ontario) si nu la un domiciliu, la subcontractori sau intr-un mediu >vitual”;
– firma sa aiba deja minimum cinci angajati cu norma intreaga si un venit brut de minimum 1.000.000 $CA in ultimul an fiscal;
– sa aiba o activitate continua de mimim trei ani si posturile care sunt oferite sa fie in directa legatura cu domeniile de baza ale activitatilor principale.
In cazul in care un candidat a trecut de etapa de preselectie a unui angajator (care si el, la randul lui, a fost selectat de catre guvernul ontarian), atunci va putea depune o cerere de rezidenta permanenta la Ambasada canadiana de care apartine, avand ca baza un Provincial Nomination Certificate. Acesta are acelasi rol ca si certificatul quebechez (CSQ): subliniaza faptul ca deja s-a facut o selectie in functie de interesele economice ale acelei provincii si ca, efectiv, nu mai urmeaza decat etapa verificarilor de securitate si a starii de sanatate pentru aplicantul principal si insotitorii sai. Informatii mai detaliate despre Pilot PNP-Ontario se pot obtine de pe site-ul OntarioImmigration.ca

Ad